
Sürdürülebilirlik Programı
Son yıllarda iş, ekonomi ve toplum yaşamında önemli ölçüde öne çıkan bir konu olarak sürdürülebilirlik, farklı şekillerde tanımlanmakla birlikte dünyanın geleceğine ilişkin kaygılar üzerine bir tartışma olarak ifade edilebilir. Bu haliyle sürdürülebilirlik başta üretim süreci olmak üzere birçok alandaki insan eylemlerini belirlemekte; günden güne hukuk sistemlerine yansıyarak sağlam temellere oturtulmaya çalışılmaktadır. Öyle ki yakın gelecekte bir mal ya da hizmeti üretmek kadar sürdürülebilirlik ilkelerine uyarak üretmek de önemli hale gelecektir.


-
Eğitimsel açıdan bakıldığında sürdürülebilirlik bağlamında oluşan kültürün geleneksel öğretim yaklaşımında bir kırılmaya neden olduğu görülmektedir. Öteden beri öğrencilerin iş ve toplum yaşamına ilişkin bilgi birikimi okulda sağlanmakta; öğrenciler öğrenimlerinin son döneminde “staj” adı altında iş dünyasına hazırlanmaktadır. Mesleklerin ve mesleğe ilişkin becerilerin kısmen kalıcı olduğu dönemlerde önemli başarılar sağlayan bu eğitim geleneğinin günümüzde oluşan iş dünyası bakımından bir kriz oluşturması beklenmektedir. Başta meslekler olmak üzere iş dünyasında hemen her gün; mesleklerin sınırlarının belirsizleştiği, insan emeği ya da geleneksel makinelerle yapılanlar işlerin azaldığı ve iş dünyasının daha çok “yaratıcılık” ekseninde şekillendiği tespitleri yapılmaktadır.

-
Mesleklere ilişkin belirsizlik olmakla birlikte sürdürülebilirlik üzerinde belirgin bir motivasyonun olması, sürdürülebilirliği okullar için kalıcı bir konu haline getirmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmaları, başta yaratıcılık olmak üzere, hem 4C becerilerinin hem de iş dünyasına ilişkin pratiklerin aynı anda edinilmesi bakımından önemli bir alan açmaktadır

-
Arcen Koleji Sürdürülebilirlik Programı (AKSP) sürdürülebilirlik çalışmaları; farkındalık, proje ve gerçek yaşam deneyimi olmak üzere, birbiri üzerine yapı edilmiş üç kuşak üzerinden yürütülmektedir.

Farkındalık Kuşağı
Sınıf düzeyinden bağımsız olarak ancak daha çok ilkokul yıllarına karşılık gelen bu kuşakta öğrencilere farkındalık kazandırılmaya çalışılır. Bu amaçla farkındalık kuşağı ayda bir yapılan; atölye, ziyaret ve konferans çalışmalarından oluşur. Bu çalışmalar sonunda öğrenciden bir “farkındalık görevi” yapması beklenir. Farkındalık görevi, gerçek yaşamdaki bir üretim sürecinin bir aşamasındaki görevi kısa bir süre yapması temeline dayanır. Bu bağlamda öğrenci bir veterinerde, bir çiftlikte, ya da bir kazı ünitesinde çalışmaların bir bölümüne katılarak deneyimi üzerine rapor yazar. Çalışması kabul edilen öğrenci “proje” kuşağına geçer.

Proje Kuşağı
Farkındalık kuşağında işin bir bölümüne ilişkin sorumluluk alan öğrenciye bu kuşakta işin tamamına yönelik sorumluluk alma deneyimi kazandırılır. Proje Kuşağı bir yandan proje çalışmalarına ilişkin becerilerin oluşturulduğu diğer yandan da proje örneklerinin derinlemesine incelemesinin yapıldığı bir öğrenme sürecine karşılık gelir. Proje Kuşağı da sınıf düzeyinden bağımsız olmakla birlikte daha çok ortaokul dönemine karşılık gelir.
Sözü edilen öğrenme süreci sonunda öğrenciden bireysel ya da grup olarak bir sürdürülebilirlik projesi yapması beklenir ve bu projeler kurum tarafından fonlanır

Gerçek Yaşam Kuşağı
Öğrencilerin lise dönemlerinde gerçek yaşam deneyiminden geçmeleri sağlanır. Bu kapsamda öncelikle sektörde çalışan danışmanlardan yararlanılır. Öğrenciler alanında başarılı sektör temsilcileriyle birlikte sahadaki çalışmalara katılır. Bu çalışmalara katılan ve ürün dosyası geliştiren öğrenciye sektör temsilcileri ve çalışma yapılan kuruluşla birlikte sertifika verilir
Bir model ile gösterildiğinde AKSP aşağıdaki gibi gösterilebilir.

Arcen Koleji Sürdürülebilirlik Programı Modeli ile öğrencilerin geleceğe ilişkin beceri seti oluşmaktadır. Diğer yandan iş ve toplum yaşamına katılım bakımından okul sonrasını beklemek yerine öğretim sürecinde deneyim kazanılması yoluna gidilerek okul ile yaşam arasındaki sözde ayrım ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.