top of page

Yola Çıkarken

Gözlük

Yola Çıkarken; Temel Kabullerimiz ve Eğitim Yaklaşımımız

Günümüzde iş ve toplum yaşamının önemli ölçüde değiştiği konusunda yaygın bir kanaat bulunmaktadır. Başta meslek alanları olmak üzere, yaşamın hemen her alanına yansıyan değişimle nasıl baş edileceği temel mesele olarak öne çıkmaktadır. Öğrencileri hayata hazırlayan okulların da bu değişimi nasıl ele aldıkları ve gerek programlarını gerekse eğitim öğretim pratiklerini nasıl belirledikleri önemli bir konu haline gelmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında okullar için bir yandan değişimle baş etme diğer yandan da değişime öncülük etme adına hangi becerilerin işe koşulacağını tanımlamak gerekmektedir.

Kitap ve Kulaklıklar

-

Okulların öğretim tasarımına yönelik temel referanslardan biri 21. yüzyıl becerileri bağlamında tanımlanan; yaratıcılık, eleştirel düşünme, iş birliği ve iletişim becerileridir. Bu becerilerin iş ve toplum yaşamındaki başarının temelinde yer aldığı ve okul programlarının da bu becerilere göre yapılması gerektiği konusunda güçlü bir eğilim bulunmaktadır. Öğretim tasarımına yönelik diğer bir referans ise PISA ve TIMMS gibi uluslararası öğrenci başarısını izleme çalışmalarıdır. Sözü edilen bu çalışmalarda da öğrencilerin; okuryazarlık, yorum yapma ve akıl yürütme becerilerinin öne çıktığı görülmektedir. Hem 21. yüzyıl becerileri hem de uluslararası başarı izleme çalışmaları, ülkemizin de içinde bulunduğu çok sayıda ülkenin öğretim tasarımına etki etmektedir. Bu etkiyi, yaygın olarak bilinen adıyla “yeni nesil sorular” üzerinden görmek olanaklıdır.

Gazeteler

-

İş ve toplum yaşamında öne çıkan ve sınavlara da yansıyan bu beceriler; dil, matematik, bilim ve sanat disiplinlerine yaslanmaktadır. Okullar da bu alanlarda programlar geliştirmektedir. Ne var ki günümüzdeki okul pratiklerinin önemli ölçüde “bilgi biriktirmeye” ve “tekrara” dayanması, öğrencileri yaşam becerisi bakımından eksik bırakabilmektedir. Temel disiplinlerdeki bilgi birikiminin ezberleme yerine “kullanılarak” ve uygulama temelli olarak öğrenilmesiyle; başka bir şekilde ifade edildiğinde üretken öğrenme (generative learning) tasarımı ile  okul ve yaşam başarısı aynı anda gerçekleştirilebilmektedir. Üretken öğrenme, öğrenilenlerin bağlantısal olarak ele alınması ve disiplinlerin gerek kendi aralarında gerekse yaşam ile bütünlüklü olarak işlenmesi temelinde bir öğrenmeye karşılık gelmektedir.

Atölye Araçları

-

Arcen Koleji okul yaşamını “üretken bir öğrenme” deneyimi üzerinden kurmaktadır. Başka bir anlatımla Arcen Koleji öğretim tasarımı; dil, matematik, bilim, sanat ve spor alanlarını bağ kurma temelinde ele almakta ve bu bağlantısallığı yaşam becerileri aracılığıyla yapmaktadır. Böyle bir öğrenme tasarımında atölyeler, projeler ve gerçek yaşama katılım uygulamaları öne çıkmaktadır.

Arcen Koleji, güçlü tesisleri ve teknolojik altyapısıyla üretken bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Akademik atölyeler, projeler ve gerçek yaşam uygulamalarıyla  Arcen Koleji, “yeni bir okul tasarımı” için yola çıkmaya istekli öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik samimi bir çağrıdır.

bottom of page